ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ БАНКЕ ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА БАЊАЛУКА И ДРЖАВНОГ ДАТА ЦЕНТРА ИЗ КРАГУЈЕВЦА 27. 2. 2023.

Протоколом о сарадњи, који су потписали Банка Поштанска штедионица а.д. Бањалука и Data Cloud Technology д.о.о. Крагујевац, утврђени су полазни принципи успостављања резервне локације за опоравак информационог система и смештања ИТ опреме ове банке у дата центру у Крагујевцу.

Banka Poštanska štedionica obeležila vek postojanja

Протокол о сарадњи, у централи Банке Поштанска штедионица у Београду, потписали су Бошко Мекињић, председник Управе БПШ Банке Бањалука и Данило Савић, директор Data Cloud Technology из Крагујевца, у присуству министра информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, др Михаила Јовановића, и председника Извршног одбора Банке Поштанска штедионица мр Бојана Кекића.

Банка Поштанска штедионица а.д. Београд, као одговорна финансијска институција у власништву Републике Србије, међу првима је своју резервну ИТ локацију сместила у државном дата центру у Крагујевцу.

Банка Поштанска штедионица а.д. Бањалука следећи начин рада матичне банке из Београда, у чијем је 100 процентном власништву од децембра 2021. године, биће први регионални комерцијални корисник услуга дата центра у Крагујевцу. Успостављање пословне сарадње са Data Cloud Technology, допринос је и подстицању и ширењу сарадње између Републике Србије и Републике Српске.

БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖИЛА ВЕК ПОСТОЈАЊА И РАДА

Банка Поштанска штедионица свечано је у Народном позоришту у Београду обележила стогодишњицу постојања и непрекидног рада.

Велики јубилеј и успешни резултати које Банка остварује били су повод за још једно подсећање на традиционалне вредности које одликују Банку Поштанска штедионица већ више од једног века и чија је најважнија мисија брига за сваког клијента, државу и друштво.

Председник Извршног одбора Бојан Кекић истакао је да је континуирани раст, који Банка Поштанска штедионица последњих шест година бележи у свим сегментима, темељ пословања и у новом веку Банке.

Banka Poštanska štedionica obeležila vek postojanja

Банка Поштанска штедионица шесту годину заредом остварује позитивне резултате: добит, континуирани раст билансне суме, кредитног портфолија и депозита. У периоду од 2016. до 2022. билансна сума је више него дуплирана, кредитни портфолио повећан је готово пет пута, док су укупни депозити увећани више од 2,5 пута.

„У циљу обезбеђивања доступности наших производа и услуга што ширем кругу клијената, уз слоган 'Још ближе вама' ширили смо и нашу пословну мрежу. Отворили смо више од 100 нових експозитура и самосталних шалтера и увели у рад мобилне експозитуре. Свих ових резултата и континуираног раста не би било без тимског рада Скупштине, Управног и Извршног одбора Банке, а пре свега запослених и наших клијената. Као круна рада и залагања свих 2.600 запослених, Банка је ове године одликована Сретењским орденом другог степена за нарочите заслуге и постигнуте резултате у јавним и привредним делатностима, а поводом 100 година постојања“, рекао је Бојан Кекић и поручио:
„Ово је тек првих 100 година Банке, тек један век постојања, одговорности и сигурности. Поставили смо добре темеље за сигурнију и бољу будућност. Уласком у 101. годину Банка шаље јасан сигнал да ће у наредном периоду наступати још стабилније и јаче. Наша обавеза као државне банке са јасно артикулисаним државним интересом је да будемо излог државе, у којем се види колико лепих и добрих услуга грађанима може да буде пружено и колика је сигурност свакога ко у њу крочи“.

У хронологији Банке Поштанска штедионица много је датума на које је, од оснивања 1921. до данас, ова финансијска институција писала историју своје модернизације и развоја, али и домаћег банкарства, увек на добробит клијената. Гости у Народном позоришту имали су прилику да заједно са уметницима на великој сцени путују кроз цео један век у којем је Банка пословала и опстала.

Поводом века постојања и рада Банке Поштанска штедионица, уручена су и специјална признања - јубиларни златник Банке, за изузетан вишегодишњи допринос развоју, успешном пословном резултату и друштвеној промоцији Банке.

БАНЦИ ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА УРУЧЕНА ЈЕ ЈУБИЛАРНА НАГРАДА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ 9. 6. 2022.

Банци Поштанска штедионица уручена је данас јубиларна награда Привредне коморе Србије за 100 година пословања.

Награду је мр Бојану Кекићу, председнику Извршног одбора БПШ Банке уручила Катарина Оцокољић, секретар Удружења финансијских институција, на пригодној церемонији у седишту Банке Поштанска штедионица којој су присуствовали чланови ИО Банке: Наташа Марковић, Бранкица Тинтор и Александар Чортан.

Banki Poštanska štedionica uručena jubilarna nagrada Privredne komore

Банка Поштанска штедионица обележава век постојања, непрекидног и одговорног рада. Током првих 100 година израсла је у јаку, сигурну и стабилну банку, чија је најважнија мисија стварање, одржавање и увећање вредности за акционаре, клијенте и друштво у целини.

БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА НА 35. БЕОГРАДСКОМ МАРАТОНУ 15. 5. 2022.

Банка Поштанска штедионица представила се на 35. Београдском маратону који је одржан у Београду, на Међународни дан породице, под слоганом "Пријатељство на дуге стазе".

Банка Поштанска штедионица партнер је овогодишњег маратона, али и активни учесник имајући у виду да је више од 30 запослених у Банци трчало у свим тркама – од трке задовољства, преко штафетног полумаратона до полумаратона и маратона.

Banka Poštanska štedionica partner Beogradskog maratona

Маја Огризовић, директор Сектора за послове са привредом Банке Поштанска штедионица, која је и трчала у једном од тимова Банке у штафетном полумаратону, изразила је задовољство што је БПШ Банка део манифестације која на изванредан начин шаље најлепшу слику Србије у свет.

Подсетивши да је Банка Поштанска штедионица прошле године обележила 100 година постојања и рада, Маја Огризовић је истакла да је један од слогана Банке: „Трчимо на дуге стазе“.

"Наша Банка има све особине правог маратонца - издржљива је, упорна, дуготрајна, а исто тако је у стању да преброди све препреке када постави себи неки циљ. Тих првих 100 година нашег постојања су само аманет да у будућем периоду још боље и успешније радимо и да надаље негујемо вредности које су и данас овде присутне, а то су пре свега здрав спортски дух, тимски рад, емпатија и хуманост", поручила је Огризовић.

Директор Београдског маратона Дарко Хабуш изразио је захвалност на подршци коју је БПШ Банка пружила овој спортској манифестацији.

"Партнерство са Банком Поштанска штедионица нам је значајно из више аспеката, а посебно зато што се заједно трудимо да промовишемо значај бављења физичком активношћу и здрав живот и циљ нам је да на том путу заједно активирамо што већи број грађана", казао је Хабуш.

Он је навео да је на 35. Београдском маратону учествовало преко 7.000 људи, од којих су око 1.200 били странци из 70 земаља света са свих континената.

ПРЕДСЕДНИКУ ИЗВРШНОГ ОДБОРА БАНКЕ ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА БОЈАНУ КЕКИЋУ УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ „КАПЕТАН МИША АНАСТАСИЈЕВИЋ“ 14. 4. 2022.

Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица мр Бојан Кекић добитник је признања „Капетан Миша Анастасијевић“ за најбоље банкарске услуге, друштвену одговорност и 20 година верности пројекту „Пут ка врху“.

Priznanje Kapetan Miša Atanasijević za Predsednika IO Bojana Kekića

Бојан Кекић је истакао да је пут ка врху дуг и није лак, а није ни могућ без посвећеног и одговорног тимског рада. „Ово признање је још једна потврда залагања и рада свих запослених, Извршног и Управног одбора, као и Скупштине Банке Поштанска штедионица, државне банке са јасно артикулисаним државним интересом која је прошле године обележила век постојања и непрекидног рада. Од пута ка врху теже је на врху се одржати. Зато је ово признање нови подстицај и обавеза, да заједно наставимо одговорним и сигурним корацима ка будућим успесима, да заједно напредујемо и будемо још бољи“, закључио је Бојан Кекић, коме је признање "Капетан Миша" додељено по други пут - први пут 2018. за банкара године.

Свечано уручење признања одржано је данас у Капетан Мишином здању, Ректорату Београдског универзитета.

НОВА ЕКСПОЗИТУРА БАНКЕ ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА У БАЧКОМ ПЕТРОВЦУ 31. 3. 2022.

Банка Поштанска штедионица отворила је данас нову експозитуру у Бачком Петровцу, настављајући регионално равномерно ширење пословне мреже, с циљем да банкарске услуге и производе учини доступним свим становницима Србије.

Otvaranje nove ekspoziture Banke u Bačkom Petrovcu

Симболичним пресецањем врпце, нову, модерну експозитуру свечано су отворили Јасна Шпрох, председница општине Бачки Петровац и Дејан Микеревић, члан Надзорног одбора Банке Поштанска штедионица а. д. Бања Лука, која послује у саставу Банке Поштанска штедионица од децембра прошле године, након аквизиције Комерцијалне банке а.д. Бања Лука.

Наташа Марковић, члан Извршног одбора Банке Поштанска штедионица, истакла је да отварањем експозитуре у Бачком Петровцу ова банка, која је недавно обележила 100 година постојања и непрекидног рада, још једном потврђује своју снагу и стабилност, као и да ће одговорити на захтеве клијената у овом делу земље.

„У 101. годину постојања закорачили смо смело и, свесни традиције, настављамо одговорно да планирамо своју будућност. Осим што ширимо пословну мрежу, истовремено подижемо квалитет производа и услуга, подстичемо конкурентност и на том путу остварујемо позитивне резултате. На тај начин доприносимо укупном развоју тржишта, а тиме и подизању квалитета живота. БПШ Банка има разгранату, приступачну и оперативну пословну мрежу, професионалну позадинску подршку, широку палету производа и финансијских услуга, чиме клијентима шаље јасну поруку да је ту због њихових потреба“, рекла је Наташа Марковић истичући:
„Кључ сваког успеха, па и овог нашег, је у марљивом и непрекидном раду и развоју, као и у снази тимског духа. Доследним системским радом постигли смо оволике промене.
Постали смо поуздан партнер својим клијентима, запосленима, као и држави, јер стално улажемо у будућности и свој развој, а тиме и у развој целог друштва. Унапредили смо своје пословање у свим сегментима, снажно подржавајући клијенте, као и системски значајне пројекте у Србији. Сигурни смо да можемо одговорити на све изазове у кратком року, једнако храбро и присутно, као што то ради држава. Поузданим радом искористили смо дату шансу и исправили недостатке из претходних деценија. Банкарски стандарди и просеци више нису наше границе“.

Као последњи у низу значајних подухвата, Наташа Марковић је навела пуштање у рад шест нових банкомата на свим успутним станицама новоотворене брзе пруге између Београда и Новог Сада у оквиру пројекта „На добром колосеку“ и отварање експозитуре у централном холу железничке станице Нови Сад. „Једнако брзо и модерно, пре или након вожње Соколом, код нас, у експозитури путници ће обавити и банкарске послове“, поручила је Марковић.

Јасна Шпрох, председница Општине Бачки Петровац захвалила се Банци Поштанска штедионица што је прихватила молбу локалне самоуправе да отвори експозитуру у тој општини и омогућила повољне банкарске производе како грађанима, тако и привреди пољопривредним газдинствима.

Након отварања експозитуре, представници БПШ Банке посетили су гимназију „Јан Колар“ са домом ученика, где је Дејан Микеревић, члан Надзорног одбора Банке Поштанска штедионица а.д. Бања Лука и бивши ученик ове гимназије, тој просветној установи уручио симболичан поклон – лап топ рачунар.

ФИНАНСИЈСКИ АУТО-ПУТ ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 11. 3. 2022.

Менаџмент Банке Поштанска штедионица, на челу са председником Извршног одбора Бојаном Кекићем и Банке Поштанска штедионица а.д Бања Лука коју је представљао председник Управе банке Бошко Мекињић, одржао је 11. марта састанак са министарком финансија Републике Српске Зором Видовић. На састанку су разматране могућности продубљивања сарадње између највеће домаће, српске државне банке и њеног субсидијара у Бања Луци, са државним институцијама Републике Српске. Том приликом су истакнуте дубоке везе које постоје између Републике Србије и Републике Српске као и чињеница да постоје огромни потенцијали за даље јачање финансијске, економске и трговинске сарадње.

Finansijski auto-put

Договорено је да у наредном периоду две стране интензивно пронађу одговарајуће модалитете сарадње, а пре свега у областима финансијске кооперације јавног сектора Републике Српске са Банком Поштанска штедионица а.д. Бања Лука, као и у сегменту праћења одређених пројеката које Влада Републике Српске намерава да спроводи у наредном периоду.

МОДЕРНИЗОВАНА ЕКСПОЗИТУРА У ЛЕСКОВЦУ 9. 3.2022.

Банка Поштанскa штедионицa отворила је у Лесковцу модернизовану, реновирану и проширену експозитуру.
Члан Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Александар Чортан рекао је да БПШ Банка наставља ширење пословне мреже, односно подизање квалитета свих услуга које пружа.

"У овом новом, освеженом простору на више од 200 квадратних метара радиће 14 људи који ће бити у прилици да пруже квалитетну и брзу финансијску услугу свим својим суграђанима", рекао је Чортан у Лесковцу, додајући да БПШ Банка свакодневно ради на унапређењу квалитета услуга, како за физичка, тако и за правна лица. "У завршној фази је процес е-фискализације у складу са Законом о фискализацији који предвиђа да од 1. маја сви порески обвезници на које се односи тај закон пређу на нове фискалне касе. Банка је за све своје кориснике и за све оне које обухвата фискализација припремила, уз пословни рачун, и посебан терминал", истакао је Чортан. Објаснио је да је реч о мултифункционалном уређају који омогућава плаћања платним картицама, али истовремено поседује све сертификате који су верификовани од Пореске управе да се користи као фискална каса.

"Позивам вас да посетите једну од наших 200 експозитура и више се информишете о понуди, као и о овом уређају и његовој функционалности, које је Банка припремила за предузетнике и правна лица, или да се једноставно преко нашег сајта региструјете и пријавите за један овакав платни терминал који умногоме може убрзати рад и задовољити све процесе савремене дигитализације и е-фискализације“, рекао је Чортан.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић подсетио је да је Банка Поштанска штедионица прошле године обележила 100 година постојања и рада, додајући да је она доказ да кад је држава оснивач и када постоје финансијска стабилност и одговорни људи, таква инситуција може сваким даном да расте и буде ефикаснија. "Управо из тог разлога смо прошле године Банци Поштанска штедионица поводом 100 година рада и постојања доделили Октобарску награду Града Лесковца", подсетио је Цветановић, изразивши задовољство што је БПШ Банка одлучила да модернизује свој објекат у Лесковцу, као и што ће у тој експозитури бити запослено и више људи.

ПОДРШКА Е-ФИСКАЛИЗАЦИЈИ 4. 3.2022.

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали je заједно са директорком Пореске управе Србије Драганом Марковић, председником Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојаном Кекићем и директором позоришта „Душко Радовић” Александром Николићем присуствовао промоцији новог система е-фискализације и платног терминала Банке који обједињује е-фискализацију и безготовинско плаћање.

Од 1. маја ће и све установе културе бити обвезници фискализације, а позориште „Душко Радовић” је прва од њих прешла на тај модел плаћања пореза уз помоћ Банке Поштанска штедионица која је поклонила нови фискални уређај овом београдском позоришту.
Министар Мали је Дина картицом Банке Поштанска штедионица купио две улазнице за представу у „Душку Радовићу” и добио фискални рачун са QR кôдом који је скенирао мобилним телефоном како би одмах проверио да ли је плаћен порез.
Министар је захвалио Банци Поштанска штедионица и председнику ИО Бојану Кекићу што подржавају, како је оценио, један од најважнијих пројеката Владе. „Он ће допринети борби против сиве економије и увести уређен систем наплате пореза и боље и траспарентније пословање”, рекао је министар.

Драгана Марковић је нагласила да нови систем фискализације има шири обухват од старог. „Овде смо имали прилике да видимо да се поред процеса фискализације подржава и процес безготовинског плаћања у једном уређају, што није било могуће у старом моделу.

„Банка Поштанска штедионица као државна банка са јасно артикулисаним државним интересом у сваком пројекту Владе Србије, поготово Министарства финансија, подржава све активности” , рекао је Бојан Кекић.
Имајући у виду овакве циљеве, Банка је свим клијентима на које се односи нови Закон о фискализацији, припремила посебну понуду у оквиру које у промотивном периоду од годину дана без накнаде пружа своје услуге - одржавање текућих рачуна, мобилно банкарство, електронско банкарство, слање СМС порука и издавање националне Dina Card платне картице. Захваљујући разгранатој пословној мрежи, Банка брзо и ефикасно може да спроведе ову своју специјалну понуду уз постављање „2 у 1 уређаја” за истовремено прихватање платних картица и као е-касу, уз пратећу обуку.
„Ми као банка у стопостотном власништву Србије, захваљујући подршци Министарства финансија, сигурним корацима идемо ка будућности”, поручио је Кекић.

Директор позоришта Александар Николић је рекао да та културна установа разуме прогрес и значај е-фискализације. „Ово је наша подршка е-фискализацији и ширењу мреже безготовинског плаћања. Хвала Банци Поштанска штедионица на поклоњеном терминалу за плаћање”, рекао је Николић.

БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА У НОВИМ ПРОСТОРИЈАМА У ЧАЧКУ 1. 3. 2022.

Банка Поштанска штедионица отворила је у Чачку филијалу на новој локацији, у Господар Јовановој улици, у самом центру града.

Наташа Марковић, члан Извршног одбора Банке, истакла је да је посебно задовољство што Банка отвара нове просторије у граду у којем ниво улагања никада није био већи. „Банка Поштанска штедионица је, управо иницирана овим економским пулсирањем града Чачка, решила да своју филијалу пресели у центар и понуди корисницима банку не само са дугом традицијом него и са изузетно великом и високом амбицијом, банку која тренутно броји 202 експозитуре и има око 1.650 запослених у целој пословној мрежи“.

"Током дугог низа година ми смо се мењали, усавршавали се, али на том путу нисмо изгубили ни своју душу, а ни умеће лепог комуницирања и до данас смо задржали један посебан и другачији начин контактирања са нашим клијентима", рекла је Наташа Марковић и додала: "Са 101 годином искуства настављамо да се развијамо једнако амбициозно и одговарамо на све изазове који се стављају испред нас и у граду Чачку клијентима нудимо безрезервно поверење и поштовање".

Милун Тодоровић, градоначелник Чачка, очекује даље снажење Банке Поштанска штедионица, а самим тим и нова радна места.

"Надам се да ће у овом новом простору на задовољство, пре свега, корисника, Банка имати боље услове и да ће се брже развијати. За Чачане су важна и нова радна места. Свим запосленима желим много среће!", рекао је Тодоровић.

БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА ОДЛИКОВАНА СРЕТЕЊСКИМ ОРДЕНОМ ДРУГОГ СТЕПЕНА 15. 2.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић одликовао је Сретењским орденом другог степена Банку Поштанска штедионица за нарочите заслуге и постигнуте резултате у јавним и привредним делатностима, а поводом 100 година постојања.

Орден је у име Банке Поштанска штедионица примио Бојан Кекић, председник Извршног одбора БПШ Банке, на свечаној церемонији одржаној поводом Дана државности у Палати Србија, којој је присуствовала и Наташа Марковић, члан Извршног одбора.

„Изузетна нам је част што је Банка Поштанска штедионица добитник Сретењског ордена другог степена. Као државна банка, са јасно артикулисаним државним интересом, која обележава 100 година постојања и непрекидног рада, поносни смо што ово значајно одликовање добијамо на Дан државности Србије“, рекао је Бојан Кекић и истакао:

„Ово признање је круна рада и залагања свих 2.600 запослених, Извршног и Управног одбора, као и Скупштине Банке, који су у сваком тренутку свесни улоге и значаја који Банка Поштанска штедионица има. Зато је ово одликовање за Банку велики подстицај и још већа обавеза, залог за нову стогодишњицу, да и у нови век иде одговорно и сигурно, са жељом да буде лидер тог новог времена, да стално напредује и буде излог у којем се најбоље види колико и држава напредује и постаје још модернија и боља“.

Признања поводом Сретења и Дана државности додељују се институцијама и појединцима за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане.

ЗАЈЕДНИЧКИ НАСТУП БАНКЕ ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА И КОМПАНИЈА ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ И МТЕЛ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ
5. 2. 2022.

Представници Банке Поштанска штедионица а.д. Београд и компанија Дунав осигурање а.д.о. и Мтел а.д. Бања Лука одржали су 3. фебруара, у седишту Банке Поштанска штедионица у Београду, састанак на којем су утврђене основне стратешке смернице за заједнички наступ три компаније на тржишту Републике Српске, односно Федерације Босне и Херцеговине.

На задовољство свих присутних, усаглашени су ставови по питању отварања и даљег ширења заједничке мреже пословница, које ће бити место на коме ће сви постојећи и потенцијални корисници моћи да, у најкраћем року и уз најниже трошкове, задовоље све своје потребе у оквирима делатности ове три компаније.
Договорено је да мрежа заједничких пословница у блиској будућности покрије значајан део територије Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, како би највећем делу тамошњег становништва било омогућено да користе све предности производа и услуга које пружају три компаније.
Биће осмишљен и заједнички пакет производа који ће садржати најатрактивније производе и услуге три компаније, чиме ће корисници остваривати значајне бенефите како квалитативно, тако и финансијски.
На овај начин, три велике српске компаније, лидери у својим областима пословања, започињу још један сегмент пословне сарадње која ће бити операционализована у врло кратком временском периоду.

БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА НА САВЕТОВАЊУ АГРОНОМА И ПОЉОПРИВРЕДНИКА СРБИЈЕ НА ЗЛАТИБОРУ 1. 2. 2022.

Банка Поштанска штедионица представља се на Саветовању агронома и пољопривредника Републике Србије и Републике Српске, које се у организацији Института за ратарство и повртарство Нови Сад одржава на Златибору до 03. фебруара.

Александар Чортан, члан Извршног одбора Банке Поштанска штедионица, истакао је да Банка понудом за пољопривреднике прати и подржава пољопривредне произвођаче у њиховом раду и развоју, односно учествује у подстицању развоја села и пољопривреде као важне окоснице развоја целе Србије.
„Банка Поштанска штедионица прати све пројекте Министарства пољопривреде. Истовремено, у понуди има и различите комерцијалне кредите. Динамика отплате краткорочних готовинских кредита зависи од потреба и могућности сваког пољопривредноног произвођача“, објаснио је Чортан.

Чортан је истакао да су услуге Банке, захваљујући разгранатој пословној мрежи, доступне великом броју клијената. „У претходних пет година Банка је проширила пословну мрежу по целој земљи водећи рачуна о равномерној регионалној заступљености и данас клијенте чекамо у више од 200 експозитура. На располагању су и две мобилне експозитуре које су стално у покрету на различитим локацијама широм земље“.

Чортан је подсетио да су Банка Поштанска штедионица и Институт за ратарство и повртарство Нови Сад прошле године потписали протокол о сарадњи, којим је дефинисан оквир за интензивне активности две државне институције.

Проф. др Драгана Латковић, председница Управног одбора Института за ратарство и повртарство, истакла је важност узајамне подршке и сарадње института од националног значаја и државне банке, пре свега на проширењу знања како из пољопривреде, тако и финансија, као и у бројним другим областима.

БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА ОД ДАНАС ВЛАСНИК КОМЕРЦИЈАЛНЕ БАНКЕ А.Д. БАЊА ЛУКА 9. 12. 2021.

Банка Поштанска штедионица, а.д., Београд од данас је власник Комерцијалне банке а.д. Бања Лука, након што је на Бањалучкој берзи успешно финализовала купопродајну трансакцију.

Уговор о купопродаји Комерцијалне банке Бања Лука потписан је 27. октобра 2021. године, а куповина 100 одсто акција на Бањалучкој берзи реализована је по добијању сагласности регулаторних тела: Агенције за банкарство Републике Српске, Народне банке Србије и Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије.

Сви клијенти Комерцијалне банке Бања Лука моћи ће и даље да користе све производе и услуге које су имали, као и додатне бенефите које за њих и будуће кориснике припрема Банка Поштанска штедионица.

Бојан Кекић, председник Извршног одбора, истакао је да ће Банка Поштанска штедионица својом услугом и понудом на најбољи могући начин изаћи у сусрет клијентима, грађанима и привредницима у Републици Српској, као што то чини и у Републици Србији.
„У овој аквизицији препознали смо своје потенцијале, нарочито у сегменту пословања са становништвом, али и чињеници да данас у Републици Српској не постоји ниједна банка са већинским капиталом Републике Србије. Као банка која је 100 одсто у власништву државе Србије и са јасно артикулисаним државним интересом, Банка Поштанска штедионица биће својеврстан финансијски аутопут између Србије и Републике Српске. Долазимо са јасном мисијом да финансијски подржимо и становништво и привредне субјекте како би економија Републике Српске, као и Републике Србије, ишла сигурним и динамичним корацима напред“, закључио је Бојан Кекић.

ПОТПИСАН УГОВОР О КУПОПРОДАЈИ КОМЕРЦИЈАЛНЕ БАНКЕ, А.Д., БАЊА ЛУКА 27. 10. 2021.

Банка Поштанска штедионица, а.д., Београд и Комерцијална банка, а.д., Београд потписали су данас уговор о купопродаји Комерцијалне банке, а.д., Бањалука.
Уговор су у Београду потписали Бојан Кекић, председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица и Властимир Вуковић, председник Извршног одбора Комерцијалне банке Београд.

Купопродајна трансакција требало би да буде финализована на Бањалучкој берзи по добијању сагласности регулаторних тела: Агенције за банкарство Републике Српске, Народне банке Србије и Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије.
Након тога Банка Поштанска штедионица стећи ће 100 одсто учешћа у Комерцијалној банци, а.д., Бањалука, о чему ће клијенти бити благовремено обавештени.

Бојан Кекић, председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица истакао је да је у наредном периоду основни стратешки циљ Банке остваривање дугорочно одрживе профитабилности уз побољшање већ стабилне тржишне позиције на српском банкарском тржишту. Банка је у претходном, петогодишњем периоду најпре стабилизовала пословање, а од 2019. године кренула у интензиван раст и развој чиме су створени економски и финансијски предуслови да ове године направи искорак тиме што ће започети пословање и на суседним тржиштима у форми аквизиција.

„Након преузимања Комерцијалне банке Београд од стране НЛБ д.д, у Републици Српској не постоји ниједна банка са већинским капиталом из Републике Србије. Стратешко позиционирање Банке Поштанска штедионица, као највеће домаће банке са 100 одсто државним власништвом и јасно артикулисаним државним интересом, компаративна је предност на тамошњем тржишту. Традиционално поверење клијената из Републике Српске у компаније и институције Републике Србије ту предност могу само да ојачају, посебно у сегменту пословања са становништвом у ком је Банка Поштанска штедионица лидер на српском тржишту“, рекао је Бојан Кекић, додајући да ће Банка Поштанска штедионица на најбољи могући начин изаћи у сусрет клијентима који послују и у Републици Србији и у Републици Српској, додатно имајући у виду да је Република Србија и највећи спољнотрговински партнер Републике Српске.

„НЛБ Група, чија је чланица и Комерцијална банка Београд, присутна је на седам тржишта Југоисточне Европе, укључујући и Републику Српску, као системска банкарска групација. На свим тржиштима посвећени смо изградњи модерне, дигитализоване и ефикасне банке, као и томе да НЛБ Група постане регионални шампион“, истакао је Властимир Вуковић, председник Извршног одбора Комерцијалне банке и додао: „Желимо да се захвалимо тиму Банке Поштанске штедионице на фер и транспарентном купопродајном процесу, као и на здравој конкуренцији на свим тржиштима на којима послујемо заједно“.

НАЈСАВРЕМЕНИЈИ ПОС ТЕРМИНАЛИ СТИЖУ У СВЕ ПОШТЕ У СРБИЈИ 28. 7. 2021.

Вршилац дужности директора ЈП „Пошта Србије“ Зоран Ђорђевић и председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица мр Бојан Кекић потписали су данас уговор којим почиње операционализација набавке више од 2000 нових ПОС терминала који ће бити инсталирани у свим поштама у Србији.

„Увођење најсавременијих ПОС терминала у све поште у Србији, као и замена застарелих уређаја, важан је део реализације плана убрзане дигитализације услуга, што је један од примарних развојних циљева Поште Србије који реализујемо уз подршку Владе Републике Србије. На овај начин, грађанима ћемо обезбедити већу поузданост и краће време трансакција, као и савремене видове прихватања платних картица у свим деловима земље“, изјавио је Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

Ђорђевић је додао и да данашњи уговор представља нову еру у пословним односима између Поште Србије и Банке Поштанска штедионица, а све у циљу дигитализације и увођења нових технологија. „Наш приоритет су наши грађани, па је зато важно да сарађујемо и уводимо нове услуге“, нагласио је Ђорђевић.

"Уговор омогућава и да се Банка Поштанска штедионица путем шалтера пошта додатно приближи својим клијентима у местима где нема своје експозитуре", изјавио је мр Бојан Кекић, председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица.

„Инсталацијом ПОС терминала последње генерације нашим клијентима, али и свим грађанима Србије, биће омогућено да у разгранатој мрежи Поште добију најквалитетнију услугу што ће истовремено допринети и развоју националне DINA платне картице“, рекао је Кекић и посебно истакао значај сарадње са Поштом Србије за све акционаре Банке Поштанска штедионица.

БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ АУСТРИЈИ ПРЕДСТАВИЛА ПРОЈЕКАТ ТИЗИ 14. 7. 2021.

Банка Поштанска штедионица представила је данас у Амбасади Републике Србије у Републици Аустрији своју нову услугу ТИЗИ, која, уз најмање трошкове, у реалном времену, омогућава брзо, једноставно, сигурно и ефикасно слање новца из иностранства у Србију.

Прву трансакцију обавио је амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић уплативши новац својој породици у Београду.
Изразивши задовољство што је домаћин делегацији Банке Поштанска штедионица, државној банци која ове године обележава 100 година постојања, амбасадор Родић је истакао:
„То је период који је за свако уважавање у било којој европској и светској земљи. Наравно, Банка Поштанска штедионица увек предњачи“, рекао је амбасадор Родић подсетивши да је Банка још 1969. године прва увела IBM технологију у своjе пословање.

„Данас, Банка Поштанска штедионица нам представља свој нови производ, ТИЗИ, који је пре свега намењен нашим грађанима који имају потребу да брзо, јефтино и експедитивно доставе новац својим породицама, пријатељима и драгим људима у домовини. То је огромна предност коју до сада нисмо имали. ТИЗИ пружа могућност да онај ко шаље новац плаћа неупоредиво мању надокнаду, као и да се курс који утврђује Народна банка Србије апсолутно поштује што је гарант да средства која сте из Републике Аустрије упутили својим драгим у Републику Србију буде адекватан износу који ће они да приме“, рекао је амбасадор Небојша Родић и додао:
„Велики број наших грађана овде живи, то су вредни људи који поштено зарађују свој новац и који помажу Републику Србију и са великим поносом гледају сваки дан промену која се у нашој држави догађа. То је нешто што соколи, нешто што даје наду да ће се многи од њих вратити у домовину, не само у тренутку када оду у пензију него и раније да би наставили свој бизнис. Пословање које нам данас Банка Поштанска штедионица представља кроз свој пројекат ТИЗИ је будућност којом Србија иде напред. То је стварно за понос, нешто што нас чини толико задовољним да кроз град Беч, кроз Аустрију можемо да идемо са подигнутом главом и да будемо људи који имају шта да понуде свим својим држављанима, свим људима који имају потребу да преко банке комуницирају са својима у Републици Србији. Хвала вам, желим вам успех и да овај пројекат, који штеди и новац и време, има на стотине хиљада корисника“.

Бојан Кекић, председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица, истакао је да је мало градова са којима су наши људи толико повезани, још од 17. века, као што је Беч. Управо због тога овај град изабран је за промоцију нове услуге, која ће олакшати пренос новца из иностранства у Србију што ће много значити нашој дијаспори, као и корисницима у Србији.

Изразивши захвалност домаћинима за подршку која је пружена Банци Поштанска штедионица као државној банци са јасно артикулисаним државним интересом, мр Кекић је истакао:
„Банка Поштанска штедионица у Србији је присутна од Чантавира и Суботице до Трговишта, Врања и Косовске Митровице, од Сјенице и Тутина до Неготина и Кладова. Данас у Бечу представља пројекат ТИЗИ који ће омогућити нашим људима који живе у Бечу као и широм света, који су везани за Србију, да на лакши начин пошаљу новац својима у Србију. Посебно нам је задовољство да је Србија у претходних неколико година препозната као перспективна и јака држава, па се и ми као банка трудимо да је пратимо и с поносом очекујемо да ће тако бити и убудуће“.

Пренос новца из иностранства у Србију омогућен је преко портала ТИЗИ који се налази на сајту Банке Поштанска штедионица www.posted.co.rs и свима је доступан.
Јелена Секуловић, директор Сектора за платне картице и дигитално банкарство Банке Поштанска штедионица, објаснила је да пошиљалац на ТИЗИ порталу прво на једноставан начин региструје а затим уноси податке о примаоцу уз број мобилног телефона примаоца. За сада, плаћање у динарима обавља се међународним VISA и UnionPay платним картицама које су издате у иностранству, док је плаћање Master картицама планирано до краја лета.

Банка одмах по одобрењу трансакције платном картицом ставља на располагање новац примаоцу тако што га уплаћује на текући динарски рачун, уколико већ има отворен рачун код Банке Поштанска штедионица или исплатом средстава на шалтеру било које од 206 експозитура Банке у земљи, уколико прималац нема отворен рачун код Банке Поштанска штедионица. У истом третутку Банка шаље СМС примаоцу да су му средства на располагању.
„Овакав начин преноса новца је са безбедносног аспекта рађен и сертификован према највишим стандардима у свету, тако да је поред брзине, ефикасности, једноставног коришћења, као и минималних трошкова за пошиљаоца, гарантована сигурност за све учеснике“, закључила је Јелена Секуловић.

Делегацију Банке Поштанска штедионица, коју је предводио мр Бојан Кекић, председник Извршног одбора са чланом Извршног одбора Наташом Марковић, чинили су Јелена Секуловић, Биљана Корица и Бојан Рајић.

БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА НА ПРВОЈ ИНВЕСТИЦИОНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ „ИНВЕСТ СРПСКА 2021“

Банка Поштанска штедионица учесник је прве инвестиционе конференције о могућностима и изазовима привредног развоја Републике Српске „Инвест Српска 2021“, која се одржава у Лакташима од 17. до 19. јуна.

Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица мр Бојан Кекић, говорећи на панелу „Финансирање привредног развоја, развојне институције наспрам комерцијалног сектора“, оценио је да комерцијалне банке најчешће немају интереса да финансирају стратешки важне државне пројекте због ниских стопа приноса које они носе и дугих рокова за њихову реализацију.

„Банка Поштанска штедионица можда је и јединствен пример финансијске институције која са једне стране потпуно послује у складу са актуелном регулативом коју прописује Народна банка Србије, а која се односи на комерцијалне банке, док са друге стране има задатак и мисију да, поред комерцијалних пласмана, финансијски прати стратешки важне државне пројекте. Заиста имамо привилегију да смо у формалној надлежности Министарства финансија које у потпуности разуме положај Банке“, истакао је Бојан Кекић наводећи као добар пример оваквог поступања пројекат масовне државне станоградње за припаднике служби безбедности, који се реализује у сарадњи са државним предузећем из области грађевинарства.

„Без државних фондова и државних финансијских институција не могу се пребродити кризна времена, што је показала и криза изазвана пандемијом корона вируса", рекао је Кекић нагласивши да је Србија имала заиста издашне пакете државне помоћи за грађане и привреду, као што су први и други мораторијум, трећи пакет помоћи, директна новчана давања и пројекат гарантне шеме.

„Привлачећи инвеститоре, намерно нећу инсистирати на страним инвестицијама иако су оне више него пожељне, и стварајући повољан амбијент за њихово пословање, Република Српска створиће поуздане претпоставке за финансирање оних грана привреде које ће доносити интерес тим истим инвеститорима да улажу свој капитал и да га мултипликују. Сигуран сам да ће Република Српска у наредним годинама имати чиме да се похвали“, закључио је Бојан Кекић.

На конференцији „Инвест Српска 2021“, чији је организатор Инвестиционо-развојна банка Републике Српске у сарадњи са Владом Републике Српске, данас су говорили Милорад Додик, члан Председништва БиX из Републике Српске, Радован Вишковић, председник Владе Републике Српске и Ненад Поповић, министар без портфеља у Влади Републике Србије.

МР БОЈАН КЕКИЋ ЗАМЕНИК ПРЕДСЕДНИКА ПАРЛАМЕНТА ПРИВРЕДНИКА И У НОВОМ САЗИВУ

На Првој конститутивној седници Парламента привредника Привредне коморе Београда, одржаној 18. маја 2021. године, председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица мр Бојан Кекић поново је изабран за заменика председника Парламента привредника Привредне коморе Београда и представника привредника у Скупштини Привредне коморе Србије, док је за председника Парламента по други пут изабран Мирољуб Алексић, власник и директор привредног друштва АМАСИС.

“Други мандат у Парламенту привредника је потврда досадашњег поверења и признање Банци Поштанска штедионица, која ове године обележава век постојања и одговорног рада, за допринос развоју привредног амбијента Србије”, истиче Бојан Кекић, додајући да је циљ Банке да привредницима буде јак ослонац и дугорочан партнер.
У Парламенту привредника Привредне коморе Београда, 85 представника привреде с подручја Београда заступаће интересе привредника који послују на територији главног града.

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ЈП ПОШТА СРБИЈЕ, ТЕЛЕКОМ СРБИЈА А.Д, БАНКЕ ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА, А.Д., БЕОГРАД И КОМПАНИЈЕ ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ 14.04.2021.

Четири највеће националне компаније и финансијске институције - ЈП Пошта Србије, Телеком Србија а.д, Банка Поштанска штедионица, а.д., Београд и Дунав осигурање - потписали су данас Протокол о сарадњи. Циљ је да свим грађанима Србије на једном месту буду доступне најсавременије услуге поштанског саобраћаја, банкарства, осигурања и телекомуникација, као и помоћ развоју мање развијених подручја Србије.

Први заједнички центар биће отворен у пошти у Босилеграду где тренутно не постоје експозитуре Банке Поштанска штедионица, Телекома и Дунав осигурања.

„Задовољни грађани Србије - то је циљ све четири компаније и овај Протокол је само први корак ка томе. Радићемо на томе да најквалитетније услуге буду подједнако доступне свим корисницима. У складу са опредељењем Владе Србије, наша сарадња ће се развијати и у правцу дигитализације услуга што ће омогућити грађанима да највећи део својих обавеза извршавају од куће“, изјавио је Зоран Ђорђевић, в.д. директор ЈП Пошта Србије.

„У развијеним европским земљама већ одавно је природно да се осигурање приближава клијентима преко банака и поштанских и телекомуникационих оператора. Зато верујем да ћемо овим партнерством још више приближити наше услуге грађанима и тиме допринети не само њиховом задовољству, већ и развоју наших компанија“, изјавила је Ивана Соковић, председница Извршног одбора Компаније Дунав осигурање.

„Протокол је сублимација свега што наше компаније, чији је власник или већински акционар држава, појединачно представљају и зато имамо велику и обавезујућу одговорност према свим грађанима Србије. Ова сарадња ће омогућити и да сви брже растемо и будемо стабилни и сигурни као што је и држава Србија“, истакао је мр Бојан Кекић, председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица.

„Телеком Србија има амбицију да буде телекомуникациони лидер у региону и овај протокол о сарадњи ће нам омогућити да преко Поште Србије постанемо доступни корисницима у деловима земље где нисмо имали своје пословнице. Посебно бих истакао друштвено обавезујућу улогу ове сарадње којом ћемо кроз заједничке пројекте и донације утицати на што боље окружење у Србији“, изјавио је Владимир Лучић, генерални директор Телекома Србија а.д.

БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА НА ГОДИШЊЕМ САСТАНКУ БОРДА ДИРЕКТОРА МЕЂУБАНКАРСКОГ УДРУЖЕЊА КИНЕ И ЗЕМАЉА ЦЕНТРАЛНЕ И ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ 08.02.2021.

Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић и саветник ИО за економско-финансијске послове Марко Матић учествовали су данас на састанку Борда директора Међубанкарског удружења Кине и земаља Централне и Источне Европе, који је због тренутне епидемиолошке ситуације одржан путем видео-конференцијске везе.

Теме овогодишњег састанка биле су: усвајање нове акционе агенде сарадње између банака чланица за наредни петогодишњи период и одобравање приступа Грчкој развојној банци као новој чланици Удружења.
Међубанкарско удружење Кине и земаља Централне и Источне Европе, који је иницирала Кинеска развојна банка, окупља 17 развојних и комерцијалних банака у државном власништву, чији је циљ налажење одговарајућих модалитета финансирања пројеката у различитим сферама привреде.
Банка Поштанска штедионица један је од оснивача и стална чланица Удружења од новембра 2017. године.

ПОДИЗАЊЕ ГОТОВИНЕ УЗ КУПОВИНУ ДИНА КАРТИЦОМ НА НИС ПЕТРОЛ И ГАЗПРОМ БЕНЗИНСКИМ СТАНИЦАМА 15.10.2020.

Компанија НИС у сарадњи са Банком Поштанска штедионица увела је могућност подизања готовине до 5.000 динара уз Дина картицу приликом плаћања на свим НИС Петрол и Газпром безинским станицама широм Србије.

Услуга је омогућена у сарадњи Народне банке Србије, Банке Поштанска штедионица као највећег издаваоца националне картице и компаније НИС, која је прва на српском тржишту препознала значај наведене услуге.

Гувернер Народне банке Србије др Јоргованка Табаковић присуствовала је данас у Београду првој трансакцији подизања готовине на овај начин и оценила да кроз сервис "Подигни динаре" национална Дина картица добија у пракси нову функционалност и да постаје све вреднија.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев рекао је да је лидерска позиција те компаније на тржишту нафтних деривата обавеза да буду све бољи.

Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица мр Бојан Кекић рекао је да се иновацијама стварају нове вредности и квалитет, нагласивши да овај пројекат показује да су Народна банка Србије, НИС и Банка Поштанска штедионица лидери у овојој области. „Верујем да ће наши иновативни тимови врло брзо успети да имплементирају IPS QР кôд на свим бензинским станицама тако да ће наши клијенти моћи да обављају плаћање на најсавременији начин путем мобилних телефона“, рекао је Бојан Кекић.

НАГРАДА "БЛАГОДАРЈЕ" ЗА ОЧУВАЊЕ ЋИРИЛИЦЕ 16.06.2020.

16. јуна 2020. господин Миодраг Којић, потпредседник Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ уручио је председнику Извршног одбора Банке Поштанска штедионица господину мр Бојану Кекићу "Благодарје" - награду за изузетан допринос у очувању српског језика и ћириличног писма.

Повод је било свеобухватно коришћење ћирилице у свим доменима рада Банке као и учествовање у акцији „Дописуј се на ћирилици“ у оквиру које је Банка објавила бесплатне стикере у Вибер продавници, на ћириличном писму.

У пријатној атмосфери представници удружења упознали су чланове одбора Банке са достигнућима у раду. Разговарано је о могућностима сарадње нарочито током 2021. године када Банка прославља сто година од оснивања. Том приликом цитиране су речи Вука Караџића „Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумевати и умно сједињавати, не прелива се у други, не пропада."

БАНКОМАТ ЗА ВОЗАЧЕ „Drive up“ 11.06.2020.

Банкомат за возаче „Drive up“ први такве врсте у мрежи Банке Поштанска штедионица почео је са радом 11. јуна 2020. у оквиру Спортског центра Милан Гале Мушкатировић на Дорћолу. Предност ове врсте банкомата је подизање новца брзо и лако без изласка из возила.

Поред тога, у оквиру овог спортског објекта постављен је још један банкомат Банке Поштанска штедионица и Паметна клупа са пуњачима за мобилне телефоне и бежичним интернетом.

ПРВО ИНСТАНТ ПЛАЋАЊЕ НА ПРОДАЈНОМ МЕСТУ IPS QR КÔДОМ У СРБИЈИ 27.02.2020.

Гувернер Народне банке Србије др Јоргованка Табаковић обавила је  прву трансакцију инстант плаћања у Србији IPS QR кôдом на продајном месту трговца 27. фебруара 2020. и показала како у пракси функционише инстант плаћање употребом мобилног телефона.
Уз присуство великог броја гостију и представника медија, Банка Поштанска штедионица, а.д., Београд и Меркатор-С организовали су промоцију пројекта од националног значаја чији је носилац Народна банка Србије - инстант плаћања на продајном месту трговца (IPS QR кôдом ) методом „IPS покажи“.
Инстант плаћање мобилним телефоном на продајном месту трговца, помоћу апликације за мобилно банкарство у коју је интегрисан IPS QR кôд, представља најсавременију услугу плаћања на безбедан, брз и једноставан начин без готовог новца или платних картица.
Гувернер Народне банке Србије др Јоргованка Табаковић истакла је да ова трансакција представља резултат једног од највећих пројеката који је Народна банка Србије икада спровела и доказ да је напорним радом и уз примену најсавременијих технологија могуће остварити нешто на чему могу да нам позавиде и најразвијеније земље Европе и света. Пример за то су инстант плаћања на продајним местима која данас постају реалност у Србији.
Виолета Ковачевић, извршни директор финансија у компанији Меркатор-С, нагласила је да су кључни фактори диференцијације те компаније одувек биле иновације и додатни бенефити које даје потрошачима.
О значају учешћа Банке Поштанска штедионица у једном овако великом пројекту од националног значаја говорио је председник ИО Банке Поштанска штедионица мр Бојан Кекић, истичући да Банка, као финансијска институција у 100% државном власништву, активно ради на унапређењу и креирању понуде савремених банкарских производа и услуга.
„Банка Поштанска штедионица је, пратећи мере централне банке и политику Владе Републике Србије, прва банка у Србији која је, управо захваљујући Народној банци Србије, омогућила својим клијентима најсавременији начин инстант плаћања QR кодом, без платних картица и готовине.
Банка Поштанска штедионица је све што једна државна банка треба да буде: стабилна финансијска институција која својим пословањем доприноси великом заједничком циљу – стварању успешније, богатије и боље државе Србије. Све реформе, раст и инвестиције кроз које је прошла наша држава, рефлектовале су се, на микронивоу и на нашу банку. Расли смо, развијали се, мењали истим темпом којим је то чинила и Србија, везујући сваки свој успех за њен, и сваки њен за свој“, рекао је мр Бојан Кекић.

ЦЕНА МИНУС ЗА 3+ 13.02.2020.

Банка Поштанска штедионица као једна од најстаријих финансијских институција у земљи, са традицијом дугом скоро читав век, посебну пажњу, поред своје основне делатности, посвећује и друштвено-одговорном пословању.
У циљу помоћи породицама са троје и више деце, подстицају проширења породице и популационе политике коју спроводи Влада Републике Србије уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Банка Поштанска штедионица се прикључила пројекту „Поносна картица – Цена минус за 3+“, који је покренула невладина организација „Три плус“ из Чачка.
Банка је припремила бројне погодности за сваку од 120 хиљада породица са троје и више деце, коликo се процењује да их има у Србији. Чланови породица који припадају покрету „Три плус“ и отворе или већ имају текући рачун у Банци Поштанска штедионица могу, под условима важећим за ВИП категорију клијената, користити бројне производе и услуге.

БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА СТОЖЕР ПРИВРЕДНОГ РАЗВОЈА НА КИМ 14.01.2020.

Банка Поштанска штедионица свечано је отворила реновирану експозитуру у општини Зубин Поток 14. јануара 2020. године. Отварању експозитуре присуствовали су председник Извршног одбора Банке мр Бојан Кекић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, начелник Косовско - митровачког округа Славко Симић, градоначелник општине Зубин Поток Срђан Вуловић, директор филијале Банке у Косовској Митровици Игор Радић.
На значај постојања Банке Поштанска штедионица и њено присуство на Косову и Метохији указао је Петар Петковић помоћник директора Канцеларије за КиМ, нагласивши да је Банка за веома кратко време успела да постане стожер привредног развоја на северу Косова и да су грађани отварањем ове модерне експозитуре добили највреднији поклон за православну Нову годину.
Председник Извршног одбора Банке мр Бојан Кекић истакао је да Банка Поштанска штедионица води рачуна да равномерно развија своју мрежу широм Србије, како би била још ближа и доступнија свим својим грађанима.
Присутне је у име домаћина поздравио директор филијале Банке у Косовској Митровици Игор Радић, најавивши да ће током ове године бити реновирана и експозитура у Лепосавићу.
У присуству представника Канцеларије за КиМ, свештенства, клијената и запослених у  филијали Банке Поштанска штедионица у Косовској Митровици свечано је обележена крсна слава Свети Василије Велики, коју наша најстарија финансијска институција у земљи слави од априла 2018. године када је преузела Југобанку Југбанку Косовска Митровица.

УГОВОР О ОТВАРАЊУ КОРЕСПОНДЕНТСКИХ РАЧУНА 03.12.2019.

У Палати Србија је, 3. децембра 2019.године, у присуству председника Србије Александра Вучића и председника Републике Белорусије Александра Лукашенка, одржана званична церемонија размене потписаних Уговора о отварању кореспондентских рачуна у валутама EUR, USD и BYN између Банке Поштанска штедионица, а.д., Београд и Беларус банке.
Испред Банке Поштанска штедионица размену потписаних докумената извршили су председник Извршног одбора мр Бојан Кекић и члан Извршног одбора Ненад Ралевић, док су испред Беларус банке размену извршили председник Борда директора ове финансијске институције Виктор Ананич и извршни директор Михаил Куличков.

На овај начин, Банка Поштанска штедионица је својој листи кореспондентских банака додала још једну велику банку чиме ће бити омогућено свим српским и белоруским компанијама да несметано обављају послове увоза, извоза, плаћања и наплате по таквим пословима у валутама евро, долар и белоруска рубља. Овим је још једном показана спремност и оспособљеност Банке да у свему прати стратешке приоритете коју пред њу поставља њен акционар – Влада Републике Србије, али и потребе за ширењем мреже кореспондентских банака у свету и омогућавања најбољих сервиса њеним клијентима у обављању свакодневних активности.

Потписивање Уговора резултат је овогодишње априлске посете председника Извршног одбора Банке Поштанска штедионица мр Бојана Кекића и саветника Извршног одбора Марка Матића Минску, на коме је и договорена операционализација активности у вези са отварањем предметних рачуна.

САСТАНАК СА ПРИВРЕДНИЦИМА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ 03.10.2019.

Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић састао се са представницима општина Косовска Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан, као и привредницима и пољопривредницима тог краја. На састанцима су размотрене потребе привредних субјеката Косова и Метохије и представљени пројекти, производи и услуге Банке који могу да им олакшају пословање, као и промотивна понуда за физичка лица.

Магистар Бојан Кекић је истакао да ће Банка Поштанска штедионица, која је од априла 2018. године и преузимања Југобанке Југбанке Косовска Митровица присутна на северу Косова и Метохије, наставити да, као и до сада, подржава становнике и привреднике тог краја.

"Као државна банка са јасно артикулисаним државним интересом не водимо се искључиво профитом, већ желимо да помогнемо нашим привредницима и предузетницима на Косову и Метохији и олакшамо им пословање. Задовољни смо резултатима које остварује Филијала Косовска Митровица, како у пословима са становништвом, тако и сарадњом са привредом. То су искусни привредници који су успели да опстану и послују у постојећим условима, што нас додатно обавезује да сарађујемо и обезбедимо им још боље услове за рад. Суштина је да знате да нисте сами", поручио је Бојан Кекић.

ДЕЛЕГАЦИЈА БАНКЕ ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА У РАДНОЈ ПОСЕТИ КИНИ

Као део својих међународних активности, делегација Банке Поштанска штедионица на челу са председником Извршног одбора мр Бојаном Кекићем и саветником ИО за економско-финансијске послове Марком Матићем борави у вишедневној посети Кини на Семинару у оквиру рада Међубанкарског удружења између Кине и земаља Централне и Источне Европе, који организује Кинеска развојна банка.

Тема Семинара који се ове године одржава у три града: Пекингу, Нингбоу и Шангају  су потенцијали за финансирање малих и средњих предузећа уз коришћење тзв. зелених кредитних линија, као и могућности коришћењa ино кредитних линија за финансирање великих инфраструктурних пројеката планираних за извођење у Републици Србији и земљама Централне и Источне Европе у наредном периоду.

РЕГИОНАЛНИ ФОРУМ БУГАРСКЕ РАЗВОЈНЕ БАНКЕ У СОФИЈИ 17-18.06.2019.

Делегација Банке Поштанска штедионица, а.д., Београд, на челу са председником Извршног одбора мр Бојаном Кекићем и саветником ИО за економско-финансијске послове Марком Матићем учествује на дводневном регионалном Форуму "Путеви до партнерства" који се у организацији Бугарске развојне банке одржава 17. и 18. јуна у Софији.

Првог дана форума Банка Поштанска штедионица потписала је Меморандум о разумевању и на тај начин се придржила групи развојних банака из региона које су 2018. године потписале Споразум о сарадњи.

Форум у Софији окупио је бројне регионалне промотивне и мултилатералне банке, укључујући EIB, EBRD, IIB, KfW, Мађарску развојну банку, HBOR (Хрватска банка за обнову и развој), MDB (Македонска банка за промоцију развоја), креаторе политике и пословне актере с циљем да се испитају могућности за сарадњу и будуће инвестиције националних развојних и промотивних банака.

КРЕДИТИ ПОШТАНСКЕ ШТЕДИОНИЦЕ ЗА ЗАДРУГАРЕ 16.05.2019.

На састанку одржаном 7. маја 2019. године у Палати Србије, којем су присуствовали Милан Кркобабић, министар за регионални развој Србије и  председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић договорено је да ће Банка Поштанска штедионица подржати пројекат ревитализације задругарства.

Банка ће кредитирати задруге, пољопривредна газдинства и њихове кооперанте, који ће моћи да добију повољан кредит за обртна средства, а део камате на кредит субвенционисаће локалне самоуправе из дела свог буџета намењеног за аграр. Задругари и пољопривредна газдинства отварајући рачун у Банци Поштанска штедионица лакше, брже и јефтиније ће стизати до кредита.

Банка Поштанска штедионица као друштвено одговорна банка обезбедиће кредите задругарима за куповину репроматеријала, као један од начина помоћи останку становништва у малим срединама, попуњавајући тако огромну празнину у неопходним финансијским потребама сеоске популације.

Као једна од најстаријих финансијских институција у Србији са јасно артикулисаним државним интересом Банка Поштанска штедионица потврђује не само своју корпоративну друштвену, већ и хуманитарну страну пословања.

САМИТ ПРЕМИЈЕРА КИНЕ И 16 ЗЕМАЉА ЦЕНТРАЛНЕ И ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

Банка Поштанска штедионица је крајем 2017. године постала чланица међубанкарског удружења између Кине и земаља Централне и Источне Европе у оквиру 16 + 1 механизма сарадње. Ово међубанкарско удружење пружа могућност банкама чланицама да користе финансијска средства за подршку различитим секторима привреде, а Банка Поштанска штедионица је искористила ту могућност и финализовала преговоре уговором о ино кредитној линији.
Данас је у Дубровнику на Самиту премијера Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе потписан историјски значајан Уговор о ино кредитној линији са Кинеском развојном банком са изузетно повољним условима што представља први облик финансијске сарадње између једне кинеске и једне српске финансијске институције, који је омогућио Банци Поштанска штедионица да осим традиционалних извора финансирања успостави и друге алтернативне изворе кредитног потенцијала. Средства из предметне кредитне линије биће употребљена превасходно за стратешки важне развојне пројекте Републике Србије. Ово је само први корак у успостављању финансијске сарадње са Кинеском развојном банком, а ускоро се очекују још значајнији извори финансирања са ове стране.
Данашњи чин је само још један доказ да тимски рад доноси успех - тимови Банке Поштанска штедионица, Кинеске развојне банке и адвокатских канцеларија, као и финансијске институције Републике Србије - Народна банка Србије и Министарство финансија, заједничким залагањем дали су допринос реализацији овог пројекта и јасном спровођењу политике како председника Александра Вучића тако и Владе Републике Србије са печатом јасно артикулисаног државног интереса у државној банци - Банци Поштанска штедионица.

САСТАНАК БОРДА ДИРЕКТОРА 11.04.2019.

Делегација Банке Поштанска штедионица, а.д., Београд на челу са председником Извршног одбора господином Бојаном Кекићем и саветником Извршног одбора за економско-финансијске послове господином Марком Матићем присуствовала је састанку Борда директора Међубанкарског удружења између Кине и земаља Централне и Источне Европе у Дубровнику дана 11. априла 2019. године, који је одржан непосредно пре Самита у оквиру 16 + 1 механизма сарадње.

Банка Поштанска штедионица је један од оснивача и стална чланица Удружења од новембра 2017. године док је Кинеска развојна банка иницијатор оснивања истог.
На агенди овогодишњег састанка била је иницијатива о сарадњи Међубанкарског удружења у подршци развоју малих и средњих предузећа, која је једногласно усвојена од стране банака чланица. Посебно је значајна чињеница да ће Банка предметну иницијативу искористити у имплементацији пословне политике која се референцира на сарадњу са малим и средњим предузећима у Републици Србији и финансијску подршку овим компанијама, сегмент који, поред послова са становништвом, представља основну таргетирану групу клијената Банке.
Делегација Банке је искористила присуство да се на маргинама Међубанкарског удружења састане са менаџментом националних развојних банака земаља Централне и Источне Европе и разговара о потенцијалима будуће сарадње.
Домаћин овогодишњег састанка Међубанкарског удружења између Кине и земаља Централне и Источне Европе била је Хрватска банка за обнову и развој.

СПОРАЗУМ О СТРАТЕШКОЈ САРАДЊИ ИЗМЕЂУ БЕЛАРУС БАНКЕ И БАНКЕ ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА 03.04.2019.

Од 3. до 5. априла 2019. године делегација Банке Поштанска штедионица коју су чинили председник Извршног одбора мр Бојан Кекић и саветник Извршног одбора Банке за економско-финансијске послове Марко Матић боравили су у Минску, Белорусија. Том приликом, у присуству амбасадора Републике Србије у Белорусији господина Вељка Ковачевића, председник Бојан Кекић и председник Одбора директора Беларус банке господин Виктар Ананич потписали су Споразум о стратешкој сарадњи између Беларус банке и Банке Поштанска штедионица, који, осим успостављања кореспондентских односа између две банке, подразумева и могућност проширивања опсега банкарских операција између две финансијске институције и финансијску подршку привредним субјектима двеју земаља.

ПАРТНЕРСТВО БАНКЕ ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА И КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И ЕЛЕКТРОНСКУ УПРАВУ 12.10.2018.

Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица мр Бојан Кекић и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу доц. др Михаило Јовановић потписали су 12. октобра Споразум о заједничком омогућавању плаћања електронских услуга Dina Card, Visa и MasterCard картицама на Порталу еУправа и Споразум о заједничком прихватању платних картица (Dina Card, Visa и MasterCard) на ПОС терминалима на шалтерима органа државне управе и органа јединица локалне самоуправе.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић навео је да ће у наредном периоду грађанима бити омогућено да користе услуге Банке Поштанска штедионица приликом плаћања административних такси на Порталу еУправа. Такође, у циљу што бржег ширења мреже ПОС терминала на шалтерима јавне управе, Банка ће се укључити као партнер Канцеларије за ИТ и еУправу са циљем да сви шалтери градских и општинских управа у Србији у периоду од шест месеци омогуће плаћање административних такси платним картицама.

"На овај начин, плаћањем путем интернета или на ПОС терминалима повећава се ефикасност у пружању услуга грађанима, штеди се време чекања у редовима и елиминише одлазак грађана до поште или банке и поновни долазак на шалтере државне управе или локалне самоуправе", рекао је Јовановић.

Председник ИО Банке Бојан Кекић истакао је да потписивањем ових споразума Банка Поштанска штедионица, као финансијска институција у власништву Владе Републике Србије и са јасно артикулисаним државним интересима, даје допринос мерама поспешивања безготовинског плаћања картицама на интернету и ПОС терминалима за потребе буџетских корисника.

"Овим споразумима Банка и Канцеларија омогућавају грађанима да на бржи и једноставнији начин изврше плаћања за услуге које захтевају од надлежних органа или су у обавези да их изврше. Ово је прилика да се додатно увећа мрежа за коришћење националне Дина картице, чији је Банка Поштанска штедионица, са око 1,6 милиона издатих картица, највећи издавалац", рекао је Кекић.

Потписивању споразума присуствовали су чланови Извршног одбора Банке Поштанска штедионица.