Vek odgovornosti
ПОЧЕТНА СТРАНА » НОВОСТИ

НОВОСТИ

 
БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА НА ГОДИШЊЕМ САСТАНКУ БОРДА ДИРЕКТОРА МЕЂУБАНКАРСКОГ УДРУЖЕЊА КИНЕ И ЗЕМАЉА ЦЕНТРАЛНЕ И ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ 08.02.2021.
Sastanak Borda

  Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић и саветник ИО за економско-финансијске послове Марко Матић учествовали су данас на састанку Борда директора Међубанкарског удружења Кине и земаља Централне и Источне Европе, који је због тренутне епидемиолошке ситуације одржан путем видео-конференцијске везе.

  Теме овогодишњег састанка биле су: усвајање нове акционе агенде сарадње између банака чланица за наредни петогодишњи период и одобравање приступа Грчкој развојној банци као новој чланици Удружења.
Међубанкарско удружење Кине и земаља Централне и Источне Европе, који је иницирала Кинеска развојна банка, окупља 17 развојних и комерцијалних банака у државном власништву, чији је циљ налажење одговарајућих модалитета финансирања пројеката у различитим сферама привреде.
Банка Поштанска штедионица један је од оснивача и стална чланица Удружења од новембра 2017. године.

Sastanak Borda
ПОДИЗАЊЕ ГОТОВИНЕ УЗ КУПОВИНУ ДИНА КАРТИЦОМ НА НИС ПЕТРОЛ И ГАЗПРОМ БЕНЗИНСКИМ СТАНИЦАМА 15.10.2020.
NIS i Dina NIS i Dina

  Компанија НИС у сарадњи са Банком Поштанска штедионица увела је могућност подизања готовине до 5.000 динара уз Дина картицу приликом плаћања на свим НИС Петрол и Газпром безинским станицама широм Србије.

  Услуга је омогућена у сарадњи Народне банке Србије, Банке Поштанска штедионица као највећег издаваоца националне картице и компаније НИС, која је прва на српском тржишту препознала значај наведене услуге.

  Гувернер Народне банке Србије др Јоргованка Табаковић присуствовала је данас у Београду првој трансакцији подизања готовине на овај начин и оценила да кроз сервис "Подигни динаре" национална Дина картица добија у пракси нову функционалност и да постаје све вреднија.

  Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев рекао је да је лидерска позиција те компаније на тржишту нафтних деривата обавеза да буду све бољи.

  Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица мр Бојан Кекић рекао је да се иновацијама стварају нове вредности и квалитет, нагласивши да овај пројекат показује да су Народна банка Србије, НИС и Банка Поштанска штедионица лидери у овојој области. „Верујем да ће наши иновативни тимови врло брзо успети да имплементирају IPS QР кôд на свим бензинским станицама тако да ће наши клијенти моћи да обављају плаћање на најсавременији начин путем мобилних телефона“, рекао је Бојан Кекић.

NIS
НАГРАДА "БЛАГОДАРЈЕ" ЗА ОЧУВАЊЕ ЋИРИЛИЦЕ 16.06.2020.
Blagodarje Banci Postanska stedionica

  16. јуна 2020. господин Миодраг Којић, потпредседник Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ уручио је председнику Извршног одбора Банке Поштанска штедионица господину мр Бојану Кекићу "Благодарје" - награду за изузетан допринос у очувању српског језика и ћириличног писма.

  Повод је било свеобухватно коришћење ћирилице у свим доменима рада Банке као и учествовање у акцији „Дописуј се на ћирилици“ у оквиру које је Банка објавила бесплатне стикере у Вибер продавници, на ћириличном писму.

  У пријатној атмосфери представници удружења упознали су чланове одбора Банке са достигнућима у раду. Разговарано је о могућностима сарадње нарочито током 2021. године када Банка прославља сто година од оснивања. Том приликом цитиране су речи Вука Караџића „Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумевати и умно сједињавати, не прелива се у други, не пропада."

Blagodarje
БАНКОМАТ ЗА ВОЗАЧЕ „Drive up“ 11.06.2020.

  Банкомат за возаче „Drive up“ први такве врсте у мрежи Банке Поштанска штедионица почео је са радом 11. јуна 2020. у оквиру Спортског центра Милан Гале Мушкатировић на Дорћолу. Предност ове врсте банкомата је подизање новца брзо и лако без изласка из возила.

  Поред тога, у оквиру овог спортског објекта постављен је још један банкомат Банке Поштанска штедионица и Паметна клупа са пуњачима за мобилне телефоне и бежичним интернетом.

3+ Dunav Poštanska štedionica
3+ Dunav Poštanska štedionica
ПРВО ИНСТАНТ ПЛАЋАЊЕ НА ПРОДАЈНОМ МЕСТУ IPS QR КÔДОМ У СРБИЈИ 27.02.2020.
dr-Jorgovanka-Tabakovic-IPS-QR

Гувернер Народне банке Србије др Јоргованка Табаковић обавила је  прву трансакцију инстант плаћања у Србији IPS QR кôдом на продајном месту трговца 27. фебруара 2020. и показала како у пракси функционише инстант плаћање употребом мобилног телефона.
Уз присуство великог броја гостију и представника медија, Банка Поштанска штедионица, а.д., Београд и Меркатор-С организовали су промоцију пројекта од националног значаја чији је носилац Народна банка Србије - инстант плаћања на продајном месту трговца (IPS QR кôдом ) методом „IPS покажи“.
Инстант плаћање мобилним телефоном на продајном месту трговца, помоћу апликације за мобилно банкарство у коју је интегрисан IPS QR кôд, представља најсавременију услугу плаћања на безбедан, брз и једноставан начин без готовог новца или платних картица.
Гувернер Народне банке Србије др Јоргованка Табаковић истакла је да ова трансакција представља резултат једног од највећих пројеката који је Народна банка Србије икада спровела и доказ да је напорним радом и уз примену најсавременијих технологија могуће остварити нешто на чему могу да нам позавиде и најразвијеније земље Европе и света. Пример за то су инстант плаћања на продајним местима која данас постају реалност у Србији.
Виолета Ковачевић, извршни директор финансија у компанији Меркатор-С, нагласила је да су кључни фактори диференцијације те компаније одувек биле иновације и додатни бенефити које даје потрошачима.
О значају учешћа Банке Поштанска штедионица у једном овако великом пројекту од националног значаја говорио је председник ИО Банке Поштанска штедионица мр Бојан Кекић, истичући да Банка, као финансијска институција у 100% државном власништву, активно ради на унапређењу и креирању понуде савремених банкарских производа и услуга.
„Банка Поштанска штедионица је, пратећи мере централне банке и политику Владе Републике Србије, прва банка у Србији која је, управо захваљујући Народној банци Србије, омогућила својим клијентима најсавременији начин инстант плаћања QR кодом, без платних картица и готовине.
Банка Поштанска штедионица је све што једна државна банка треба да буде: стабилна финансијска институција која својим пословањем доприноси великом заједничком циљу – стварању успешније, богатије и боље државе Србије. Све реформе, раст и инвестиције кроз које је прошла наша држава, рефлектовале су се, на микронивоу и на нашу банку. Расли смо, развијали се, мењали истим темпом којим је то чинила и Србија, везујући сваки свој успех за њен, и сваки њен за свој“, рекао је мр Бојан Кекић.

 

dr-Jorgovanka-Tabakovic-mr-Bojan-Kekic-IPS-QR
dr-Jorgovanka-Tabakovic-mr-Bojan-Kekic-IPS-QR

Цена минус за 3+ 13.02.2020.

Банка Поштанска штедионица као једна од најстаријих финансијских институција у земљи, са традицијом дугом скоро читав век, посебну пажњу, поред своје основне делатности, посвећује и друштвено-одговорном пословању.

У циљу помоћи породицама са троје и више деце, подстицају проширења породице и популационе политике коју спроводи Влада Републике Србије уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Банка Поштанска штедионица се прикључила пројекту „Поносна картица – Цена минус за 3+“, који је покренула невладина организација „Три плус“ из Чачка.

Банка је припремила бројне погодности за сваку од 120 хиљада породица са троје и више деце, коликo се процењује да их има у Србији. Чланови породица који припадају покрету „Три плус“ и отворе или већ имају текући рачун у Банци Поштанска штедионица могу, под условима важећим за ВИП категорију клијената, користити бројне производе и услуге.

3+ Dunav Poštanska štedionica
3+ Dunav Poštanska štedionica
Банка Поштанска штедионица стожер привредног развоја на КиМ 14.01.2020.
ekspozitura Zubin Potok

Банка Поштанска штедионица свечано је отворила реновирану експозитуру у општини Зубин Поток 14. јануара 2020. године. Отварању експозитуре присуствовали су председник Извршног одбора Банке мр Бојан Кекић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, начелник Косовско - митровачког округа Славко Симић, градоначелник општине Зубин Поток Срђан Вуловић, директор филијале Банке у Косовској Митровици Игор Радић.

На значај постојања Банке Поштанска штедионица и њено присуство на Косову и Метохији указао је Петар Петковић помоћник директора Канцеларије за КиМ, нагласивши да је Банка за веома кратко време успела да постане стожер привредног развоја на северу Косова и да су грађани отварањем ове модерне експозитуре добили највреднији поклон за православну Нову годину.
Председник Извршног одбора Банке мр Бојан Кекић истакао је да Банка Поштанска штедионица води рачуна да равномерно развија своју мрежу широм Србије, како би била још ближа и доступнија свим својим грађанима.
Присутне је у име домаћина поздравио директор филијале Банке у Косовској Митровици Игор Радић, најавивши да ће током ове године бити реновирана и експозитура у Лепосавићу.

У присуству представника Канцеларије за КиМ, свештенства, клијената и запослених у  филијали Банке Поштанска штедионица у Косовској Митровици свечано је обележена крсна слава Свети Василије Велики, коју наша најстарија финансијска институција у земљи слави од априла 2018. године када је преузела Југобанку Југбанку Косовска Митровица.

ekspozitura Zubin Potok
ekspozitura Zubin Potok

Уговор о отварању кореспондентских рачуна 03.12.2019.
Sastanak u ZvečanuSastanak u Leposaviću

У Палати Србија је, 3. децембра 2019.године, у присуству председника Србије Александра Вучића и председника Републике Белорусије Александра Лукашенка, одржана званична церемонија размене потписаних Уговора о отварању кореспондентских рачуна у валутама EUR, USD и BYN између Банке Поштанска штедионица, а.д., Београд и Беларус банке.
Испред Банке Поштанска штедионица размену потписаних докумената извршили су председник Извршног одбора мр Бојан Кекић и члан Извршног одбора Ненад Ралевић, док су испред Беларус банке размену извршили председник Борда директора ове финансијске институције Виктор Ананич и извршни директор Михаил Куличков.

На овај начин, Банка Поштанска штедионица је својој листи кореспондентских банака додала још једну велику банку чиме ће бити омогућено свим српским и белоруским компанијама да несметано обављају послове увоза, извоза, плаћања и наплате по таквим пословима у валутама евро, долар и белоруска рубља. Овим је још једном показана спремност и оспособљеност Банке да у свему прати стратешке приоритете коју пред њу поставља њен акционар – Влада Републике Србије, али и потребе за ширењем мреже кореспондентских банака у свету и омогућавања најбољих сервиса њеним клијентима у обављању свакодневних активности.


Потписивање Уговора резултат је овогодишње априлске посете председника Извршног одбора Банке Поштанска штедионица мр Бојана Кекића и саветника Извршног одбора Марка Матића Минску, на коме је и договорена операционализација активности у вези са отварањем предметних рачуна.


САСТАНАК СА ПРИВРЕДНИЦИМА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ 03.10.2019.
Sastanak u Zvečanu Sastanak u Zubinom Potoku Sastanak u Leposaviću

  Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић састао се са представницима општина Косовска Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан, као и привредницима и пољопривредницима тог краја. На састанцима су размотрене потребе привредних субјеката Косова и Метохије и представљени пројекти, производи и услуге Банке који могу да им олакшају пословање, као и промотивна понуда за физичка лица.

  Магистар Бојан Кекић је истакао да ће Банка Поштанска штедионица, која је од априла 2018. године и преузимања Југобанке Југбанке Косовска Митровица присутна на северу Косова и Метохије, наставити да, као и до сада, подржава становнике и привреднике тог краја.

  "Као државна банка са јасно артикулисаним државним интересом не водимо се искључиво профитом, већ желимо да помогнемо нашим привредницима и предузетницима на Косову и Метохији и олакшамо им пословање. Задовољни смо резултатима које остварује Филијала Косовска Митровица, како у пословима са становништвом, тако и сарадњом са привредом. То су искусни привредници који су успели да опстану и послују у постојећим условима, што нас додатно обавезује да сарађујемо и обезбедимо им још боље услове за рад. Суштина је да знате да нисте сами", поручио је Бојан Кекић.

Sastanak u Kosovskoj Mitrovici
ДЕЛЕГАЦИЈА БАНКЕ ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА У РАДНОЈ ПОСЕТИ КИНИ
forum-bugarske-razvojne_banke

Као део својих међународних активности, делегација Банке Поштанска штедионица на челу са председником Извршног одбора мр Бојаном Кекићем и саветником ИО за економско-финансијске послове Марком Матићем борави у вишедневној посети Кини на Семинару  у оквиру рада Међубанкарског удружења између Кине и земаља Централне и Источне Европе, који организује Кинеска развојна банка.

Тема Семинара који се ове године одржава у три града: Пекингу, Нингбоу и Шангају  су потенцијали за финансирање малих и средњих предузећа уз коришћење тзв. зелених кредитних линија, као и могућности коришћењa ино кредитних линија за финансирање великих инфраструктурних пројеката планираних за извођење у Републици Србији и земљама Централне и Источне Европе у наредном периоду.

forum-bugarske-razvojne_banke
forum-bugarske-razvojne_banke

РЕГИОНАЛНИ ФОРУМ БУГАРСКЕ РАЗВОЈНЕ БАНКЕ У СОФИЈИ 17-18.06.2019.
forum-bugarske-razvojne_banke

Делегација Банке Поштанска штедионица, а.д., Београд, на челу са председником Извршног одбора мр Бојаном Кекићем и саветником ИО за економско-финансијске послове Марком Матићем учествује на дводневном регионалном Форуму "Путеви до партнерства" који се у организацији Бугарске развојне банке одржава 17. и 18. јуна у Софији.

  Првог дана форума Банка Поштанска штедионица потписала је Меморандум о разумевању и на тај начин се придржила групи развојних банака из региона које су 2018. године потписале Споразум о сарадњи.

  Форум у Софији окупио је бројне регионалне промотивне и мултилатералне банке, укључујући EIB, EBRD, IIB, KfW, Мађарску развојну банку, HBOR (Хрватска банка за обнову и развој), MDB (Македонска банка за промоцију развоја), креаторе политике и пословне актере с циљем да се испитају могућности за сарадњу и будуће инвестиције националних развојних и промотивних банака.

forum-bugarske-razvojne_banke
КРЕДИТИ ПОШТАНСКЕ ШТЕДИОНИЦЕ ЗА ЗАДРУГАРЕ 16.05.2019.
krediti za zadrugare krediti za zadrugare

  На састанку одржаном 7. маја 2019. године у Палати Србије, којем су присуствовали Милан Кркобабић, министар за регионални развој Србије и  председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић договорено је да ће Банка Поштанска штедионица подржати пројекат ревитализације задругарства.

  Банка ће кредитирати задруге, пољопривредна газдинства и њихове кооперанте, који ће моћи да добију повољан кредит за обртна средства, а део камате на кредит субвенционисаће локалне самоуправе из дела свог буџета намењеног за аграр. Задругари и пољопривредна газдинства отварајући рачун у Банци Поштанска штедионица лакше, брже и јефтиније ће стизати до кредита.

  Банка Поштанска штедионица као друштвено одговорна банка обезбедиће кредите задругарима за куповину репроматеријала, као један од начина помоћи останку становништва у малим срединама, попуњавајући тако огромну празнину у неопходним финансијским потребама сеоске популације.

  Као једна од најстаријих финансијских институција у Србији са јасно артикулисаним државним интересом Банка Поштанска штедионица потврђује не само своју корпоративну друштвену, већ и хуманитарну страну пословања.

САМИТ ПРЕМИЈЕРА КИНЕ И 16 ЗЕМАЉА ЦЕНТРАЛНЕ И ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ
SamitSamit

  Банка Поштанска штедионица је крајем 2017. године постала чланица међубанкарског удружења између Кине и земаља Централне и Источне Европе у оквиру 16 + 1 механизма сарадње. Ово међубанкарско удружење пружа могућност банкама чланицама да користе финансијска средства за подршку различитим секторима привреде, а Банка Поштанска штедионица је искористила ту могућност и финализовала преговоре уговором о ино кредитној линији.
   Данас је у Дубровнику на Самиту премијера Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе потписан историјски значајан Уговор о ино кредитној линији са Кинеском развојном банком са изузетно повољним условима што представља први облик финансијске сарадње између једне кинеске и једне српске финансијске институције, који је омогућио Банци Поштанска штедионица да осим традиционалних извора финансирања успостави и друге алтернативне изворе кредитног потенцијала. Средства из предметне кредитне линије биће употребљена превасходно за стратешки важне развојне пројекте Републике Србије. Ово је само први корак у успостављању финансијске сарадње са Кинеском развојном банком, а ускоро се очекују још значајнији извори финансирања са ове стране.
   Данашњи чин је само још један доказ да тимски рад доноси успех - тимови Банке Поштанска штедионица, Кинеске развојне банке и адвокатских канцеларија, као и финансијске институције Републике Србије - Народна банка Србије и Министарство финансија, заједничким залагањем дали су допринос реализацији овог пројекта и јасном спровођењу политике како председника Александра Вучића тако и Владе Републике Србије са печатом јасно артикулисаног државног интереса у државној банци - Банци Поштанска штедионица.

САСТАНАК БОРДА ДИРЕКТОРА 11.04.2019.
sastanak bordasastanak borda

Тамара Перко, председник ХБОР-а и Бојан Кекић, председник Извршног одбора БПШ

       Делегација Банке Поштанска штедионица, а.д., Београд на челу са председником Извршног одбора господином Бојаном Кекићем и саветником Извршног одбора за економско-финансијске послове господином Марком Матићем присуствовала је састанку Борда директора Међубанкарског удружења између Кине и земаља Централне и Источне Европе у Дубровнику дана 11. априла 2019. године, који је одржан непосредно пре Самита у оквиру 16 + 1 механизма сарадње.

       Банка Поштанска штедионица је један од оснивача и стална чланица Удружења од новембра 2017. године док је Кинеска развојна банка иницијатор оснивања истог.        На агенди овогодишњег састанка била је иницијатива о сарадњи Међубанкарског удружења у подршци развоју малих и средњих предузећа, која је једногласно усвојена од стране банака чланица. Посебно је значајна чињеница да ће Банка предметну иницијативу искористити у имплементацији пословне политике која се референцира на сарадњу са малим и средњим предузећима у Републици Србији и финансијску подршку овим компанијама, сегмент који, поред послова са становништвом, представља основну таргетирану групу клијената Банке.

       Делегација Банке је искористила присуство да се на маргинама Међубанкарског удружења састане са менаџментом националних развојних банака земаља Централне и Источне Европе и разговара о потенцијалима будуће сарадње.

       Домаћин овогодишњег састанка Међубанкарског удружења између Кине и земаља Централне и Источне Европе била је Хрватска банка за обнову и развој.

СПОРАЗУМ О СТРАТЕШКОЈ САРАДЊИ ИЗМЕЂУ БЕЛАРУС БАНКЕ И БАНКЕ ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА 03.04.2019.
Sporazum o strateskoj saradnji Belarus Banka i Banka Poštanska štedionica

Од 3. до 5. априла 2019. године делегација Банке Поштанска штедионица коју су чинили председник Извршног одбора мр Бојан Кекић и саветник Извршног одбора Банке за економско-финансијске послове Марко Матић боравили су у Минску, Белорусија. Том приликом, у присуству амбасадора Републике Србије у Белорусији господина Вељка Ковачевића, председник Бојан Кекић и председник Одбора директора Беларус банке господин Виктар Ананич потписали су Споразум о стратешкој сарадњи између Беларус банке и Банке Поштанска штедионица, који, осим успостављања кореспондентских односа између две банке, подразумева и могућност проширивања опсега банкарских операција између две финансијске институције и финансијску подршку привредним субјектима двеју земаља.

председник Бојан Кекић и председник Одбора директора Беларус банке господин Виктар Ананич потписали су Споразум о стратешкој сарадњи

.председник Бојан Кекић и председник Одбора директора Беларус банке господин Виктар Ананич потписали су Споразум о стратешкој сарадњи

ПАРТНЕРСТВО БАНКЕ ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА И КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И ЕЛЕКТРОНСКУ УПРАВУ 12.10.2018.

       Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица мр Бојан Кекић и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу доц. др Михаило Јовановић потписали су 12. октобра Споразум о заједничком омогућавању плаћања електронских услуга Dina Card, Visa и MasterCard картицама на Порталу еУправа и Споразум о заједничком прихватању платних картица (Dina Card, Visa и MasterCard) на ПОС терминалима на шалтерима органа државне управе и органа јединица локалне самоуправе.

mr Bojan Kekić i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu doc. dr Mihailo Jovanović potpisuju Sporazum


       Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић навео је да ће у наредном периоду грађанима бити омогућено да користе услуге Банке Поштанска штедионица приликом плаћања административних такси на Порталу еУправа. Такође, у циљу што бржег ширења мреже ПОС терминала на шалтерима јавне управе, Банка ће се укључити као партнер Канцеларије за ИТ и еУправу са циљем да сви шалтери градских и општинских управа у Србији у периоду од шест месеци омогуће плаћање административних такси платним картицама.


mr Bojan Kekić i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu doc. dr Mihailo Jovanović se rukuju

       "На овај начин, плаћањем путем интернета или на ПОС терминалима повећава се ефикасност у пружању услуга грађанима, штеди се време чекања у редовима и елиминише одлазак грађана до поште или банке и поновни долазак на шалтере државне управе или локалне самоуправе", рекао је Јовановић.

       Председник ИО Банке Бојан Кекић истакао је да потписивањем ових споразума Банка Поштанска штедионица, као финансијска институција у власништву Владе Републике Србије и са јасно артикулисаним државним интересима, даје допринос мерама поспешивања безготовинског плаћања картицама на интернету и ПОС терминалима за потребе буџетских корисника.

mr Bojan Kekić i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu doc. dr Mihailo Jovanović se rukuju

       "Овим споразумима Банка и Канцеларија омогућавају грађанима да на бржи и једноставнији начин изврше плаћања за услуге које захтевају од надлежних органа или су у обавези да их изврше. Ово је прилика да се додатно увећа мрежа за коришћење националне Дина картице, чији је Банка Поштанска штедионица, са око 1,6 милиона издатих картица, највећи издавалац", рекао је Кекић.

       Потписивању споразума присуствовали су чланови Извршног одбора Банке Поштанска штедионица.